Zwammen kweken op koffiedrab

In november 2013 vond de eerste zwammenworkshop van de lage landen plaats. Twee dagen lang kreeg een bijzondere groep mensen les van Ivanka Milenkovic, directeur van Ekofungi, de grootste zwammenkwekerij op koffiedrab van Europa. Het kweken van paddestoelen op koffiedrab is inmiddels het paradepaardje van de blauwe economie en gelukkig zijn de experts bereid om hun kennis te delen en nieuwe mensen op te leiden in dit vakgebied. Concurrentie hoeven ze van elkaar ook niet te vrezen, want alle blauwe economiebedrijven richten zich op de lokale markt. Dankzij afwijkende marktomstandigheden zullen al deze bedrijven dus anders zijn en hun markt op hun eigen manier benaderen.

In een blauwe economie worden afvalstromen hergebruikt op een manier die zoveel mogelijk extra waarde creeert. Als we weten dat koffiebonen slechts voor 0,2% worden gebruikt voor het maken van koffie en dat de rest van deze geweldige plant wordt weggegooid dan snap je ook dat het hoognodig is dat we nieuwe mogelijkheden ontwikkelen voor het gebruiken van deze grondstof. Het kweken van zwammen is één mogelijkheid en deze werd bij Rotterzwam uitgebreid behandeld. Andere opties die op dit moment hun opmars maken, zijn koffie in kleding (geuropname en UV bescherming) en schoenen.

De rol van Alexander Prinsen (nu op wereldreis op zoek naar blauwe voorlopers, zijn blog is een echte aanrader) en mijzelf was het bijspijkeren van inhoudelijke kennis over de blauwe economie. ’s Middags hebben we een aanvullende workshop verzorgd over het maken van business modellen, essentieel voor commercieel succes van de nieuwe paddestoelenbedrijven.

Ik volg de nieuwe ontwikkelingen op de voet en wens de kersverse ondernemers alle succes toe!