Zorg anders zien

zorginstelling

Ogen openen en zien wat je tot nu toe niet zag, daar draait het om! Onlangs hebben Ilonka de Beer, Alexander Prinsen en ik het inkoopteam van de zorgorganisatie Ipse de Bruggen begeleid. Deze organisatie biedt bijzondere zorg aan mensen met een handicap. We waren te gast op hun landgoed Ursula in Nieuwveen, middenin het groene hart; wat een mooie locatie! Kinderboerderij, bakker, zwembad en plantenkas en overal ontmoetten we bijzondere mensen.

Systeemdenken

Na een eerdere workshop was het inkoopteam in groepen aan de slag gegaan om op de landgoederen Ursula en de Hooge Burch in Zwammerdam te praten over duurzame verbeteringen en de kansen in kaart te brengen. En kansen zagen ze! Van hergebruik van restmaterialen en het verminderen van vervoersbewegingen tot werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het systeemdenken van de blauwe economie gaf ze de inspiratie om op zoek te gaan naar meervoudige voordelen en die bijvoorbeeld te vinden in bijen houden, groenteteelt en een fruitboomgaard. Op kleine schaal compost maken kan nuttig zijn voor het landgoed, vermindert afvalstromen, levert werk op en is educatief.

Overvloed

En zo zie je maar: een inkoopafdeling is meestal bezig met de kostenkant. Besparen, besparen en nog eens besparen. Maar waarde creëren is leuker en kan veel opleveren. Het is het verschil tussen schaarste en overvloed. Als we de taart groter maken, is er voor iedereen genoeg. Een inkoopafdeling heeft goed inzicht in alle materiaalstromen in de organisatie en is daarom een prima startpunt om anders te gaan kijken.

Vleugels

Dit project bij Ipse de Bruggen heeft ons geleerd dat het heel nuttig is om directies te ondersteunen in het maken van hun duurzaamheidsdoelen, maar dat het zeker zo functioneel is om teams te inspireren en in beweging te krijgen. De medewerkers maken het verschil. En als zij gaan zien wat ze voorheen nog niet zagen dan krijgt de organisatie vleugels! Ipse de Bruggen kan nu het luchtruim kiezen…

Is jouw zorgorganisatie of inkoopafdeling ook toe aan wat Blauwe inspiratie? Neem gerust contact op.

One thought on “Zorg anders zien

  1. Leuk artikel Desiree!
    Vooral omdat afdeling Inkoop samen met andere afdelingen geld wil verdienen met MVO ipv altijd naar de uitgaven te kijken. De opbrengstenkant is minstens zo interessant zeker als blijkt dat er genoeg mogelijkheden zijn met wat er al in huis is.

    Dank voor jullie begeleiding en wordt vervolgd.

Comments are closed.