Summer school

Mijn eerste inspiratie voor de blauwe economie was een lezing van Gunter Pauli in 2012. De gedachte dat wij deel uitmaken van het totale ecosysteem en dat erover heersen daarom niet aan de orde is, sprak me aan. Systeemdenken als mogelijkheid om duurzame oplossingen niet duur te maken, dat boeide me. En omdat ik hiervan meer wilde weten, ben ik in de zomer 2013 naar de summer school van Blue Economy (BESS) in Pècs, Hongarije gegaan. In 2014 is er weer een nieuwe summer school, die ik van harte kan aanbevelen!

Want wat een geweldige ervaring was dat! Met een internationale groep mensen uit onder andere Indonesie, Thailand, China, Australie, Costa Rica, Canada, Zweden, Belgie en Spanje hebben we kunnen sparren en zijn we door onze leraren door de mangel gehaald. Mijn wereldbeeld is compleet verschoven. Alles wat ik tot nu toe gewoon heb gevonden, is niet meer zo gewoon. Behalve van Gunter Pauli kregen we les van hoogleraren uit Duitsland, Italie en Hongarije. Mijn ingang tot het grote internationale netwerk was geopend. Ik heb twee weken lopen stuiteren en ik heb vrienden voor het leven ontmoet. Een aanrader dus…

Ik voel me bevoorrecht om deel uit te maken van Nederland in beweging naar een blauwe economie. Krachtige ideeen, inspirerende mensen en een cooperatieve gedachte. Het is soms chaos, we weten absoluut niet waar het heen gaat, maar we zijn in beweging en ik weet zeker dat we op weg zijn naar een mooiere wereld waar ook voor kinderen en kleinkinderen een goed leven op deze waardevolle blauwe knikker mogelijk is.

Tja, wat is het eigenlijk, die blauwe economie? Het filmpje van de simple show geeft een eerste kijkje in de keuken.

Wat is blauwe economie?

Leer over afvalstromen die worden hergebruikt, systeemdenken en de regels van het spel veranderen.

It always seems impossible until it is done… (Nelson Mandela)