Marketing met inhoud

marketing

Een veelgehoord verwijt aan marketeers is dat we manipuleren, gebakken lucht verkopen en overconsumptie stimuleren. En helaas is dat maar al te vaak waar. Dit is niet de marketeer die ik wil zijn. Ik wil me inzetten voor bedrijven die ertoe doen, producten die iets toevoegen aan de wereld, die passen in een gezond systeem. Gelukkig zijn deze bedrijven er ook. Zij hebben inhoud, maken nuttige producten, maar hebben vaak moeite om herkend te worden in hun markt. Voor die bedrijven zet ik me graag in. De volgende theorieën inspireren mij en zet ik graag in voor mijn klanten.

Marketing 3.0

Marketinggoeroe Philip Kotler heeft in 2010 de commerciële wereld goed wakker geschud met zijn boek ‘marketing 3.0’. Waar 1.0 ging over product, 2.0 zich richtte op de klant, voegt 3.0 een nieuw niveau toe aan marketing. Klanten zijn meer dan alleen consumenten, ze gaan de dialoog aan, horen graag bij verschillende gemeenschappen en willen zelf creatief zijn. Marketing gaat ook over meer dan alleen klanten. Als je je visie, missie en waarden deelt met klanten, werknemers, leveranciers en distributeurs kun je veel bereiken.

Blue Ocean Strategy

De blauwe oceaan is een metafoor voor een markt zonder concurrentie. Dit in tegenstelling tot de rode oceaan waarin de meeste bedrijven zwemmen en waar ze zich kapot vechten. Gebaseerd op een studie van succesvolle bedrijven gaat blue ocean over waarde creëren. Waarde voor de klant én waarde voor het bedrijf in een nieuwe markt waar nog geen concurrentie is. Blue Ocean geeft antwoorden op de vraag hoe marktgrenzen worden veranderd, hoe je het groter plaatje kunt zien en hoe je verder kunt reiken dan de bestaande vraag.

Why, how, what

De TEDtalk van Simon Sinek over ‘why, how and what’ is inmiddels wereldberoemd. Sinek zegt dat de meeste bedrijven blijven hangen in het definiëren van ‘wat’ ze verkopen en ‘hoe’ ze dat produceren en aan de man brengen. Hij betoogt vervolgens dat de succesvolste bedrijven zich goed bewust zijn van hun ‘why’ en deze in het DNA van het bedrijf hebben verankerd. Waarom bestaat het bedrijf? Wat voegt het toe aan de wereld? Een belangrijke vraag voor zakelijk succes. Vaak kunnen mijn klanten die vraag al beantwoorden, maar als dat nog niet zo is, zoeken we het samen uit voordat we een passende strategie en middelen ontwikkelen.

Ga naar de pagina marketing voor meer inzicht in mijn ervaring.